Gemak met een bak

Het helpt om bij het opruimen één of ander systeem te hebben. Dat zijn alle opruimgoeroes wel met elkaar eens. Bekijk bijvoorbeeld deze 6 systemen eens.
Een simpele gezond-verstand-aanpak die iedereen kan toepassen is de vier-bakkenmethode. Daarmee ruim je kamer voor kamer op zonder eindeloos met spullen heen en weer te slepen.

De vier-bakkenmethode
Zorg voor 4 grote bakken, dozen of tassen en zet die in de kamer die u gaat opruimen:

• spullen om straks in deze kamer op te ruimen
• spullen voor andere kamers
• spullen om weg te gooien
• spullen om weg te geven of te verkopen

Ruim de 1e kast, hoek of plank leeg en sorteer alle spullen in de 4 bakken. Ga door met andere kasten en planken, tot de hele kamer is uitgeruimd en gesorteerd. 

Ruim dan de spullen uit bak 1 netjes op in deze kamer en breng de spullen uit bak 2 naar hun nieuwe bestemming. Scheid dan het afval uit bak 3 en doe het in de juiste containers of breng het naar de milieustraat. Tot slot zoekt u nieuwe eigenaren voor de spullen uit bak 4. Misschien kunt u familie of vrienden nog ergens blij mee maken? Anders zijn Marktplaats, rommelmarkt of kringloopwinkel goede bestemmingen.

Als de 1e kamer aan kant is, gaat u op dezelfde manier door met de volgende kamer, tot het hele huis opgeruimd is. Het werkt goed om te beginnen met een kamer waarvan u weet dat er veel spullen weggegeven of weggegooid kunnen worden.

Tip
Ruim op samen met uw partner, of een vriend of vriendin. Dat is gezellig en schiet lekker op.
En iemand anders heeft vaak een frisse blik op "houden of wegdoen".

« Terug naar overzicht