Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Heeft u weleens wat groente over? Een paar aardappelen, een half kropje sla? Bijna de helft van de groenterestjes belandt in de afvalbak. De oorzaken zijn verschillend. Te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. Wilt u weten hoe u dit kunt voorkomen? We hebben een aantal tips om slim eten te kopen, koken en bewaren voor u op een rij gezet:
(Bron: Milieu Centraal)

Zo koopt u op maat

  • Kijk wat u nog aan voorraad hebt in de voorraadkast, koelkast en vriezer. Maak vervolgens een planning wat u de komende dagen wilt eten, en stem het boodschappenlijstje daarop af.
  • Koop niet meer dan nodig. Neem alleen aanbiedingen of voordeelverpakkingen als u zeker weet dat die ook op tijd opgaan.
    Let op de houdbaarheidsdatum en maak verse producten op tijd op.
  • Vervoer kwetsbare etenswaren voorzichtig. Zonder beschadigingen bederven ze minder snel.
  • Gebruik een koeltas voor gekoelde en diepvriesproducten. Berg deze bij thuiskomst direct op in de koelkast of vriezer.
  • Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten.
  • Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn? Maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en hergebruiken.
  • Gooi restjes van maaltijden niet weg. Bewaar ze afgesloten in de koelkast. Restjes zijn een dag of twee te bewaren en te gebruiken voor een lunch, of een warme maaltijd.

Tips voor bewaren van voedsel

  • Zorg voor een overzichtelijke indeling van uw voorraad- en koelkast. Leg kort houdbare producten vooraan. Dat voorkomt dat u ze vergeet.
  • Zet producten die koel bewaard moeten worden zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Zet de koelkasttemperatuur op 4 graden. Bij deze temperatuur zijn voedingsmiddelen het langst houdbaar.
  • Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat u nieuwe gaat gebruiken. U kunt restjes nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
  • Zure producten (zoals augurken en zilveruitjes), producten op olie (zoals feta en zongedroogde tomaatjes) en jam zijn na opening nog enkele weken houdbaar in de koeling.

Niet in de koelkast

  • Bewaar tropisch fruit, tomaten, paprika, komkommers en aubergine buiten de koelkast, anders treedt na enige dagen koude bederf op.
  • Sommige verse producten moet u buiten de koelkast, maar dan wel op een koele donkere plek bewaren, zoals een goed geventileerde opbergruimte. Dit geldt voor aardappelen, knolgroenten (koolraap, knolselderij) en kolen (witte-, rode- en savooiekool).  Leg ze wel in de koelkast als u ze heeft aangesneden.

Wel in de koelkast
Ligt iets in de winkel in de koeling? Leg het thuis ook in de koelkast!

In de koelkast bewaart u gesneden groente en fruit, bladgroenten (zoals sla en spinazie) en zacht fruit (aardbeien en frambozen). Eieren houdt u ook langer goed in de koelkast, ook al staan ze in de supermarkt niet gekoeld. Ze blijven in de koeling langer vers en de groei van bacteriën wordt geremd.

In de online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum vindt u het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. De koelkaststicker van het Voedingscentrum kunt u aanvragen bij Avri door een e-mail te sturen aan: communicatie@avri.nl 

« Terug naar overzicht