Hoe maakt u een bij-vriendelijke tuin?

Er zijn nu veel minder wilde bijen dan een tiental jaar geleden. Dat is niet goed voor de natuur en dus ook niet voor uw tuin. Want wist u dat bijen zorgen voor 70% van alle voedselgewassen op de wereld? Zonder bijen geen koffie en geen appels of aardbeien meer. Bijen zijn echt onmisbaar voor ons!

Hoe kunt u uw tuin of balkon bij-vriendelijk maken en de bijen helpen te overleven? Het antwoord is eenvoudig; namelijk door eten, drinken en nestgelegenheid te bieden. 

Tip 1: Planten voor blije bijen
Zet bloeiende planten waar bijen op afkomen in de tuin of op het balkon. Niet alleen bijen worden hier vrolijk van, ook vlinders komen hier op af. Bijen hebben van het vroege voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig in de omgeving van hun nest. Kies daarom bloemen die in verschillende maanden bloeien.

 Top 5 bijenplanten (van het voorjaar tot de herfst):

5-bijenplanten.1280x0.jpg


1.  Botanische krokus
2.  Zenegroen
3.  Ooievaarsbek
4.  Hysop
5.  Gewone lavendel

Tip 2: Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen
Gebruik milieuvriendelijke producten om plaagdieren en onkruid te bestrijden. Chemische middelen zijn niet alleen slecht voor de bijen maar ze zijn ook ongezond voor uzelf. Op de website onkruidvergaatniet.nl vind u praktische tips voor een gifvrije tuin.

Tip 3: Hang een bijenhotel op een zonnige plek
Sommige bijen maken hun nestje in plantenstengels of gaatjes en spleten in muren en hout. Deze natuurlijke situatie kunt u nabootsen: maak een bijenhotel waarin de bijen kunnen nestelen. Een bijenhotel is speciaal bedoeld voor solitaire wilde bijen. Een bijenhotel kunt u kant-en-klaar kopen, of zelf maken.

 

Tip 4: Wacht met snoeien tot het voorjaar
Sommige bijen overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Haal daarom uitgebloeide stengels pas in het voorjaar weg. Door pas in het voorjaar te snoeien, beschermt u de plant ook tegen vorst.

« Terug naar overzicht