Wat gebeurt er met plastic verpakkingen en drinkpakken?

Avri brengt de plastic verpakkingen en drinkpakken naar een speciale fabriek voor recycling. Machines scheiden het plastic en de drinkpakken. 

Het plastic wordt gesorteerd in vijf verschillende soorten. Dan wordt het plastic vermalen tot snippers, schoongemaakt en gesmolten. Daarna worden er korrels (granulaat) van gemaakt. Deze korrels zijn de basis voor nieuwe producten zoals nieuwe plastic flessen, slaapzakken, kratten en speelgoed.

Wist u dat er van 27 grote plastic flessen een fleecetrui kan worden gemaakt?

Drinkpakken bestaan voor het grootste gedeelte uit karton, plastic en voor lang houdbare producten zoals vruchtensappen, ook een dun laagje aluminium. Dit zijn allemaal waardevolle materialen, die na recycling opnieuw worden gebruikt als grondstof voor andere producten. Op deze manier zijn er minder bomen nodig voor het maken van papier, minder olie voor het maken van plastic en minder erts voor het maken van aluminium. Dit past binnen een circulaire economie waarin afval weer grondstof wordt. Van drinkpakken worden bijvoorbeeld weer kartonnen dozen, tissues, behang en wc-papier gemaakt.

« Terug naar overzicht