Klein chemisch afval: breng het weg!

Onder klein chemisch afval (kca) vallen verschillende soorten gevaarlijk afval, zoals verf, terpentine, batterijen en spaarlampen.
Het is belangrijk om dit afval apart te houden, want als het samen met uw restafval verbrand wordt, komen er schadelijke stoffen in de lucht en in de grond.

Het kca kan ook gevaarlijk zijn voor de vuilnisophalers. Daarnaast kunnen we veel van de materialen uit klein chemisch afval hergebruiken. Houd het kca dus apart en breng het af en toe naar de milieustraat. De medewerkers daar zijn gespecialiseerd in het herkennen en het veilig en juist laten verwerken van alle soorten kca.

Wat kunnen we opnieuw gebruiken van het kca?
Van het zink uit batterijen worden bijvoorbeeld dakgoten gemaakt. Het staal van batterijen en verfblikken wordt gebruikt voor spijkers en staaldraad. Cadmium komt weer terug in nieuwe batterijen. Ook het glas van tl-lampen en spaarlampen wordt opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld voor nieuwe lampen.

Speciale verbrandingsovens
Kca dat niet meer bruikbaar is gaat naar speciale verbrandingsovens. Bij een zeer hoge temperatuur worden de schadelijke stoffen vernietigd; reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen die daarbij vrijkomen. Kca dat niet kan worden gerecycled of verbrand, wordt veilig opgeslagen.

Let op met de verpakkingen van kca
Lege verpakkingen van klein chemisch afval horen in het restafval. Denk aan lege flessen van terpentine, wasbenzine en kwastreiniger.

 

Tips

Medicijnen en injectienaalden
... kunt u inleveren bij de apotheek waar u ze gehaald hebt.

Batterijen en lampen
... kunt u ook bij de meeste supermarkten en bouwmarkten inleveren.

schermafbeelding-201963-om2.27.52-2.png

« Terug naar overzicht