Milieustraat: vooral groenfafval en hout


U kunt maar liefst 25 soorten afval naar onze milieustraten brengen. Het meeste dat we binnenkrijgen - ongeveer 30% - is groenafval, voornamelijk uit de tuin. Op plek 2 staat hout met ongeveer 15%. Op een gedeelde derde plaats staan puin en grof afval met elk ongeveer 10%.

Onder andere matrassen, kapotte meubels, piepschuim verpakkingen en nog veel meer  kunt u allemaal gratis bij ons kwijt op de milieustraat. De meeste grondstoffen gaan eerst naar de grote overslaghal van Avri in Geldermalsen. Daarna brengen wij het naar verwerkers in het hele land. Zij zorgen ervoor dat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

Matrassen
Matrassen gaan bijvoorbeeld naar Utrecht, waar ze helemaal uit elkaar gehaald worden. Dat is voor een groot deel handwerk. De tijk, metalen veren, latex en rubber vinden allemaal nieuwe bestemmingen.

De zachtere materialen gaan bijvoorbeeld in isolatiemateriaal, judomatten of ondertapijt. Het textiel wordt hergebruikt in de textielindustrie en het metaal van de veren wordt versmolten tot basismateriaal voor nieuwe metalen producten.
(tekst gaat verder onder de video)


Wist u dat papier tot 6 keer hergebruikt kan worden als grondstof voor nieuw papier? En dat van groenafval biogas gemaakt wordt? Veel Avri-voertuigen rijden op het gas dat van uw gft-afval gemaakt wordt.

Doe het in de juiste bak
Ook op de milieustraat is goed scheiden belangrijk: samen goed sorteren houdt de kosten lager en zorgt voor goed bruikbare grondstoffen. Weet u niet in welk bak iets hoort? Vraag het dan aan onze medewerkers, ze zijn er voor en helpen u graag!

Waarom moet u soms betalen?
Sommige soorten afval die u naar de milieustraat kunt brengen, vallen niet onder huishoudelijk afval - en dus ook niet onder de afvalstoffenheffing. Het inzamelen en verwerken van afval via de milieustraat wordt betaald uit de afvalstoffenheffing. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor puin, bouw- en sloopafval, grond en vlakglas. Daarom moet u betalen om deze in te leveren. 
Lees meer over betalen op de milieustraat (onder aan de pagina). 


Tip:
Thuis voorsorteren
Sorteer thuis alvast de verschillende afvalsoorten bij het inladen van de auto of aanhanger. 
Zo bent u snel klaar met uitladen en hoeft u maar 1 rondje te rijden langs de bakken!

pb020008-1.480x0.jpg

« Terug naar overzicht