Vijf alternatieven voor plastic producten

In oktober jl. stemde het Europees Parlement in met een verbod op plastic wegwerpartikelen. Goed nieuws, want als hierna ook de milieuministers van de lidstaten akkoord gaan, zijn rietjes, bestek en wattenstaafjes van plastic vanaf 2021 verleden tijd.

Om de (plastic) afvalberg te verkleinen, moeten wij minder plastic gaan gebruiken. We kunnen daarbij bewust kiezen voor producten die niet dubbel of ruim verpakt zijn. En natuurlijk is verminderen van plastic afval nog beter dan scheiden.

Vijf handige alternatieven voor plastic producten:

Natuurlijke rietjes
Alleen al in Europa gebruiken we maar liefst 36,4 miljard rietjes per jaar. 
Mevrouw Ev Liu van het bedrijf Straw by Straw vond een goed alternatief voor plastic rietjes, namelijk biologisch afbreekbare graanstengels. Nadat graan geoogst is, blijven er graanstengels achter. De graanstengels zijn hol, ze worden in stukken gesneden, schoongemaakt en dan gebruikt als een natuurlijk rietje.  Zo is een afvalproduct omgetoverd tot een rietje dat ondertussen al in vele horecaondernemingen en bedrijfskantines ligt.

Wattenstaafjes van bamboe
Misschien staat u er niet bij stil, maar het stokje van het wattenstaafje dat u gebruikt, is gemaakt van plastic. Gelukkig zijn wattenstaafjes van bamboe in opkomst. Alternatieve wattenstaafjes zijn bijvoorbeeld die van Hydrophil. 
Deze zijn ook gemaakt van biologische katoen.

Herbruikbare waterfles
Water drinken is goed voor ons. Het is daarom handig om een flesje water voor onderweg mee te nemen. Voor het milieu en portemonnee is het bovendien goed wanneer u niet iedere keer opnieuw een plastic waterflesje koopt. Voor de productie van 1 plastic flesje, is namelijk 1 liter water en 1 liter olie nodig. Kies daarom liever voor een herbruikbare waterfles in plaats van wegwerpflesjes van plastic.

Meeneembeker 
Een eigen herbruikbare beker meenemen voor koffie of thee scheelt al veel plastic afval en grondstoffen. Alleen al onderweg drinken we in Nederland iedere dag honderdduizenden kopjes koffie en thee. Als u een eigen beker meeneemt, krijgt u tegenwoordig op steeds meer plekken korting op een warme drank, zoals op stations. 

Boodschappentas
Eigen boodschappentassen meenemen helpt echt! Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tasjes met 70 procent afgenomen, maar nog steeds belandt er eentje per persoon per week bij het afval. Wilt u een stapje verder gaan? Neem dan uw eigen verpakkingen mee, bijvoorbeeld een glazen pot voor noten of een bakje voor de vleeswaren. En probeer vaker losse groenten te kopen. Doe boodschappen op de markt, bij de groenteboer, boerderij of slager. Dat geeft minder plastic afval.

« Terug naar overzicht